Ciorba de loboda este considerata in Romania o reteta tradiționala, fiind servita în comunitatile sătești, îndeosebi pe timp de vara. Fie ca o serviti cu zarzavaturi proaspete sau fara, aceasta reteta este o masa rece, racoritoare si exact ce aveti nevoie pentru a va hidrata si a va energiza in zilele toride.
Deși poate fi consumata toata anul, ciorba de loboda este cea mai apreciată în vara. Este usor de preparat, fiind si delicioasa si, mai mult decât atât, foarte sănătoasa. Însotita de muraturi sau produse lactate obţineţi o masă completă și sănătoasă ripea-de-zile mari.
Ce nevoi nutriţionale îndeplinesc legumele în această rețetă tradiţională de ciorbă de lobodă?
Legumele sunt antioxidanţi puternici, care sunt în stare să oprească sau să încetinească procesul de imbatranire a pielii si a altor organe. Acestea au rezultate exceptionale în reducerea riscului de boli de inimă si cancer.
In plus, legumele contin vitamine si minerale, proteine, caroten, acid folic si fibre dietetice. Legumele sunt bogate in potasiu, crom si fibre, avand un conţinut scăzut de grăsimi si colesterol. Folosirea lor in ciorba de loboda in orice reteta este o metoda excelenta de a va bucura de beneficiile nutritive ale acestor alimente sanatoase si delicioase.
Iată ce ai nevoie pentru a pregăti ciorba de lobodă
Ingrediente pentru ciorba de loboda:
● 700-1.500 gr de lobodă proaspătă
● 2 legături de ceapă verde
● 2 legături de pătrunjel
● 2-3 roșii
● 3-4 cartofi
● 1-2 ardei
● 1 ceapă
● 2-3 căței de usturoi
● O cană de smântână și o cană de iaurt
● 2 întregi de ou
● 2-3 linguri de ulei
● Un praf de sare și piper, după gust
● 3-5 litri de apă
Instructiuni pentru a pregati o ciorba de loboda
-
Spalatați legumele și curațați-le de impuritati.
-
Tăiați ceapa, cartoful si 1 rosie, si puneti-le intr-un vas.
-
Adăugați loboda și toate condimentele.
-
Amestecați bine și lăsați-le să fiarbă împreună timp de 10-15 minute.
-
Intre timp, curata ceapa verde, ardei, si ou.
-
Incalziti uleiul intr-o cratita si adaugati ceapa verde, pătrunjel, ardei și restul de rosii,lasand-le sa se caleasca.
-
Adăugați acest sos în vasul cu legume.
-
Adaugati 3-5 litri de apa fierbinte.
-
Lasati ciorba sa fiarba la foc mic, cam o ora.
-
Dupa acest interval de timp, ia vasul de pe foc si adauga iaurtul si smantana.
-
Pentru prepararea oului, se amesteca 2 oua cu 2 linguri de ulei si se adauga compozitia peste ciorba.
-
In final, serviti ciorba simtind mirosul delicios de verdeturi si legume din ciorba de loboda.
Ce legume se pot folosi pentru reteta de ciorbă de lobodă?
Legumele si verdeturile recomandate ca ingrediente pentru ciorba de loboda sunt cele mentionate mai sus, insa lista nu se limiteaza doar la acestea. Printre legumele specific alese care pot fi folosite si in alte retete traditionale gasim:
● Morcovi
● Gulii
● Fasole
● Cartofi
● Ceapa
● Usturoi
● Telina
● Pastarnac
● Marar
● Patrunjel
● Racoroase
● Rosii
● Ardei
Valorificarea tuturor acestor legume bogate in vitamine si minerale, precum și a surselor de proteine si fibre presupune o pregatire minutioasa care va asigura un gust straşnic al ciorbei.
Beneficiile consumului de ciorbă de lobodă
Ciorba de loboda este considerata una dintre cele mai bune ciorba pentru digestie si pentru prevenirea si tratarea multor afectiuni.
Iata avantajele principale ale ciorbei de loboda:
● Aceasta reteta se poate prepara mult mai rapid decat alte ciorbe si mancari.
● Conține urmatoarele vitamine și minerale pentru a oferi nutrientii esențiali necesari organismului: Calciu, Fier, Magneziu, Fosfor, Zinc, Cupru, Seleniu si Mangan.
● Are un continut scazut de calorii si grasimi.
● Previne diabetul și bolile de inimă, deoarece fără sa adăuga o cantitate prea mare de ulei, se poate servi ca o masa sanatoasa.
● Imbunatateste digestia si ajuta la tratarea altor probleme digestive.
● Previne raceala si alte boli respiratorii, deoarece usturoiul ciorbei ajuta la întărirea sistemului imunitar.
● Are un conţinut scăzut de sodiu și sodă, ceea ce ajută în gestionarea greutății;
● Este recomandata pentru persoanele care își doresc o dieta saraca în calorii.
Consultanți pentru o ciorbă sănătoasă și delicioasă
Pentru a pregati o ciorba sanatoasa si delicioasa, trebuie sa tineti cont de urmatorii pasi:
● Folositi cat mai multe tipuri de legume pentru ca acestea sa va ofere nutrientii necesari si o aromă.