Pavilionul de grădină: Cum să-ți amenajezi o oază de relaxare în propria grădină

Amenajarea unei grădini poate fi considerată un proces artistic care implică multă creativitate. O oază de relaxare în linişte şi bun gust poate fi construită cu multă răbdare şi tenacitate. Există multe faţete la această artă a grădinăritului, among care una destul de importantă este construirea unui pavilion, ce poate adăuga o notă de linişte şi rafinament.

Ce este un pavilion de grădină si de ce trebuie sa-l ai?

Un pavilion de grădină este o structură mică, permanentă sau temporară, construită din adesea din metal sau mai rar lemn, care se poate aşeza pe espalier, muşuroaie, leandri sau altă plantă ornamentală. Proiectarea acestuia trebuie făcută astfel încât să nu deranjeze designul general al grădinii, ci să se integreze perfect în ea. Pe lângă aceasta, pavilionul oferă o zonă de relaxare, ce poate fi dotată cu o masă şi scaune, lămpi de exterior, uneori chiar şi cu un fotoliu sau cu scaune pliante, caz în care poate fi folosit şi pentru inviting prietenii.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand construiesti pavilionul tau de gradina?

  1. Alegeri temaţia potrivită

Fiind un element operational, un pavilion trebuie să reflecte stilul dumneavoastră şi estetică grădinii în care se va aşeza. Din acest punct de vedere, există mai multe variante posibile:

  • Pavilionul rustic: cel mai uşor de obţinut, acest pavilion se va aşeza în special pe pajişti, lângă casa dumneavoastră sau în mijlocul grădinii.

  • Pavilionul modern: face parte din stilul de gradina moderna si poate fi plasat pe un teritoriu mic, intr-o zona libera din gradina dumneavoastra.

  • Pavilionul Exotic: acest pavilion poate fi plasat in orice loc, provocand mereu privirea omului.

  1. Alegerea materialului de construcţie şi finisarea acestuia

Materialele potrivite recomandate pentru construirea pavilionului sunt lemnul sau metalul, insa ţineţi cont de recomandările specialistului in amenajari exterioare.

Lemnul oferă o estetică autentică şi tradiţională. De asemenea, nu are nevoie de întreţinere prea adesea, însă erodarea acestuia poate fi destul de evidentă pe perioadă îndelungată.

O soluţie populară în ceea ce priveşte pavilionul modern sunt metalul şi mai nou aluminiul, care oferă rezistenţă îndelungată în faţa intemperiilor, în acelaşi timp fiind usor de intretinut.

  1. Iluminarea pavilionului

O parte importantă a amenajării grădinii este iluminarea. Există in mod cert multe variante in ceea ce priveste aspectul, puterea si numarul de lămpi de exterior de care avem nevoie. Iar pavilionul de gradina poate fi individualizat prin puncte de iluminare atât de interior cât si pe exterior.

-Lampa de perete- aceasta este recomandată pentru pavilionul rustic.

-Becurile incastrate se încadrează perfect în pavilionul modern.

-Sandaalele adauga un plus de romantism pavilionului exotic.

  1. Estetica pavilionului

Personalizarea unui pavilion ţine de elementele ce o compun. Acestea pot varia de la diverse straturi de material textil pentru acoperirea plafonului, pavările decorative aflate pe sol, elemente decorative realizate din plante ornamentale până la ornamentele decorative ce pot fi montate pe interior şi exteriorul pavilionului. Toate aceste elemente se aliniază în a da pavilionului un plus de eleganţă şi încadrare perfectă în aspectul general al grădinii.

Cum sa pastrezi pavilionul perfect intretinut

Pentru ca pavilionul dumneavoastră să-şi menţină aspectul, fie el modern, tradiţional sau exotic, este indicată următoarea procedură:

-Verificaţi periodic piesele şi înlocuiţi elementele deteriorate.

-Spălaţi periodic piesele cu un şerveţel înmuiat în soluţie de detergent.

-Aplicaţi o ocazional o vopsea acidă, pentru a proteja pavilionul de factorii externi.

-Utilizaţi în mod sporit lămpile de exterior în nopţile de vară.

-Spălaţi adesea covoarele, ţesăturile şi piesele texturizate.

-Curăţaţi periodic arbuşti şi muguri care se află în preajma pavilionului.

Pavilionul de grădină devine un spaţiu creat cu multă dăruire şi răbdare datorită artiştilor contemporani ai acestui domeniu. Investiţia făcută poate avea unele costuri, însă cea mai mare investiţie este timpul petrecut, procesul artistic folosind imaginaţia şi măiestria în crearea unei oaze de relaxare şi linişte. Vederea extrem de placută pe care o poţi obţine, oferă, fără îndoială, plăcerea lucrului bine făcut.