Cosmin Seleși este unul dintre cei mai buni fotbaliști din România și unul dintre cei mai de succes jucatori romani din ultima decada. A impresionat prin abilitățile sale tehnice, curajul și dedicarea sa față de echipa sa și, mai presus de toate, tenacitatea sa de a învăța și de a face progrese Constant.
În plus, este unul dintre puținii fotbaliști romani care au reușit să performeze în Europa, înregistrând mai multe sezoane memorabile în Liga 1. Acest articol explorează viața sa și antrenoratul său care l-a făcut pe Cosmin Seleși unul dintre cei mai buni fotbaliști din Romania și un model de urmat pentru gener şi generaţii de fotbalişti.
Cine este Cosmin Seleși?
Cosmin Seleși s-a nascut în orașul București pe data de 9 august 1984. El a crescut într-o familie muncitorească și a dezvoltat interesul pentru sport încă de la vârsta fragedă. El a început să joace fotbal la vârsta de șase ani și și-a dezvoltat rapid abilitățile sale, implicându-se în jocuri și competiții la vârste fragede și demonstrând potențialul său. Acest lucru i-a permis să facă primii pași în carieră când a semnat primul contract profesionist la vârsta de 17 ani cu Steaua București.
Cariera lui Cosmin Seleși
Cariera lui Cosmin Seleși ca fotbalist profesionist a început în 2001, atunci când a semnat primul său contract profesional cu Steaua București. Acesta a jucat cu echipa timp de trei sezoane, urmând ca apoi să se angajeze la CFR Cluj, unde și-a petrecut majoritatea carierei sale. În cele trei sezoane cu echipa, Seleși și-a dovedit abilitățile sale deosebite, reușind să devină campion al ligii și să ajungă în sferturile de finală ale Cupei UEFA.
În urma acestor realizări remarcabile, Cosmin Seleși a fost numit pentru prima dată în echipa națională de fotbal a României în anul 2006. Pe parcursul carierei sale a reprezentat cu succes echipa națională de cinci ori, fiind numit de trei ori jucătorul anului. După ce a câștigat titlul de campion al ligii din România în sezonul 2011-12, a decis să-și încerce norocul în străinătate și s-a mutat în Rusia, unde a jucat pentru clubul rus CSKA Moscova. A jucat cu echipa timp de trei sezoane și a fost recompensat pentru performanțele sale excelente cu un contract semnificativ, lipsit de restricţii, după ce a câștigat campionatul Rusiei în sezonul 2014-15.
Realizările lui Cosmin Seleși
De-a lungul carierei sale impresionante, Cosmin Seleși a realizat obiective remarcabile, îmbunătățindu-și constant abilitățile și depunând eforturi sustenabile pentru a se dezvolta pe plan educațional și spiritual. În cele patru sezoane de joc în Rusia, Cosmin a câștigat campionatul liga si Cupa Campionilor, trecand la ulterior la postul de antrenor după ce a dat examenul UEFA A.
Iată mai jos principalele realizări ale lui Cosmin Seleși:
• Trei titluri de campion al ligii în România și Rusia
- 2004-05 și 2006-07 cu CFR Cluj
- 2014-15 cu CSKA Moscova
• Numește 3 ori Jucătorul Anului în România
- 2009, 2011 și 2015
• O Cupă UEFA
- Cu CFR Cluj în 2006-07
• Participări în cinci sezonuri consecutive în grupele UEFA Champions League
- Cu cs CSKA Moscova
• Premii de Excelență în Fotbal
- Premiul “Contribuții Cezare Goanță” (România)
- Premiul “Meritul Sportiv” (Rusia)
Antrenoratul lui Seleși
La sfârșitul carierei sale de jucător, Cosmin Seleși a ales să se bazeze pe experiența sa acumulată pe teren pentru a se dedica antrenoratului. Potrivit spuselor sale, a fost fascinat de cine erau cei care făceau jucătorii să se miste în mod corespunzator pe teren. Prin urmare, după ce a finalizat examenul UEFA A, s-a întors pentru o scurtă perioadă de timp la CFR Cluj, unde l-a înlocuit pe antrenorul poporului Dorinel Munteanu.
În prezent, Cosmin Seleși este la conducerea U Cluj, unde a câștigat campionatul României U-21. În cadrul orelor sale de antrenorat, el caută întotdeauna să identifice preocupările, dorințele și alte elemente cheie care să-i ajute pe elevii săi să se dezvolte. Acesta caută permanent modalități eficiente de a-i determina pe elevii săi să aibă încredere în propriile abilități și să își dezvolte abilitățile tehnice și tactice și simtul portarului.