Limfocite scazute: cauze si simptome ale afectiunii

Există o mulțime de afecțiuni și boli care pot avea efecte nocive asupra sistemului imunitar al unui individ, dar una dintre cele mai frecvente și definite este lipsa limfocitelor din corp. Limfocitele sunt celule care ajută în lupta împotriva invaziei microorganismelor care pot afecta corpul. Odată ce nivelul de limfocite din sânge este scăzut, numită și limfopenie, riscul unei persoane de a se îmbolnăvi crește semnificativ. 

În articolul de față vom descrie cauzele și simptomele acestei afecțiuni, precum și câteva dintre opțiunile de tratament și îngrijire care vă pot ajuta să vă rezolvați problema.

Ce sunt limfocitele și rolul lor în organism

Limfocitele sunt un tip special de celule sanguine care fac parte din sistemul imunitar al corpului nostru. Acestea aparțin categoriei de celule albe, care sunt responsabile pentru lupta împotriva infecțiilor și a bacteriilor care pot dăuna organismului. Limfocitele cresc în activitate când corpul este atacat de vreun microorganism și pot ajuta la prevenirea răspândirii infecțiilor. Conform unor înregistrări efectuate, limfocitele ar putea fi responsabile și pentru distrugerea unor celule canceroase depistate în organism.

Cauzele scăderii limfocitelor

Limfopenia poate apărea din mai multe motive, de la condiții congenitale la rezultatul tratamentelor și medicamentelor. Infectiile cronice, precum gripa și infecțiile virale pot duce, de asemenea, la o scădere a numărului de limfocite din sânge. Mai jos vă vom enumera câteva dintre cauzele principale ale scăderii numărului de limfocite din organism:

• Medicamente și tratamente: anumite medicamente și tratamente, cum ar fi chimioterapia, cancerul sau anumite medicamente prescrise pentru tratarea artritei sau a HIV sunt cunoscute a fi factorii principal care duc la reducerea numărului de limfocite.

• Disease autoimune: boala autoimună se poate declanșa din cauza luptei sistemului imunitar împotriva propriilor țesuturi sau organe. În acest caz, limfocitele pot fi distruse ajutând astfel la amplificarea simptomelor.

• Bolile infecțioase: gripa, tuberculoza sau chiar infecțiile bacteriene frecvente pot contribui la scăderea numărului de limfocite din corp.

• Regimul alimentar: uneori, uneregulat alimentar poate duce la deficite nutriționale, ceea ce poate apoi provoca o absență de limfocite în organism.

• Stresul: stresul poate afecta în mod negativ sistemul imunitar, ceea ce conduce la reducerea nivelului de limfocite.

• Bolile ereditare: unele dintre cele mai frecvente boli ereditare, cum ar fi anemia sau limfomul poate contribui la scăderea limfocitelor.

Simptomele scăderii limfocitelor

Simptomele depind de cauza care stă la baza scăderii limfocitelor și pot varia de la persoană la persoană. Dar, de regulă, persoanele care prezintă simptome ale acestei afecțiuni prezintă, de obicei, una sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos:

• Oboseală crescută și lipsa de încredere și energie
• Creșterea numărului de infecții și boli cauzate de microorganisme și viruși
• Creșterea temperaturii corporale și febră
• Prurit
• Dureri în gât și/sau în alte regiuni ale corpului
• Crampe musculare și letargie
• Senzație de respirație scurtă
• Pierdere în greutate bruscă și inexplicabilă
• Dificultățile de concentrare și somnul instabil

Diagnosticarea și tratamentul limfopeniei

Când abordăm ceea ce cauzează limfopenia, trebuie să luăm în considerare mai multe factori, cum ar fi istoricul medical al pacientului, simptomele și testele validate medical. Testarea implică o examinare a sângelui folosind o probă de sânge venoasă și un contor de limfocite prevăzut pentru cantitatea de limfocite din corp. Testarea arată producția de limfocite, concentrarea și distribuția lor în organism. În urma rezultatelor, medicul va putea hotărî calea de tratament care funcționează cel mai bine.

De obicei, cauza principală a limfopeniei trebuie tratată și limitată pentru a restaura nivelul optim de limfocite. Primul pas ar fi evitarea expunerii la factorii de stres, suplimentarea vitaminelor B și alimentația adecvată, care contine multe fibre, fructe, legume și proteine. De asemenea, se recomandă evitarea expunerii la fumul de țigară, a alcoolului și a altor toxine.

Suplimentele alimentare și produsele nutritive, precum și medicamentele prescrise de un medic specialist pot ajuta la revigorarea sistemului imunitar și la restabilirea nivelului normal de limfocite.