USR: Istoria, valorile și realizările partidului politic

USR, însemnând Uniți Salvăm România, este un partid politic românesc, fondat în anul 2016. Cu o misiune bine definită de a lupta împotriva corupției și de a aduce o schimbare în România, USR a reușit să se bucure de o mare susținere populară și să devină unul dintre cei mai influenți factori politici din România, având memorii curajoase și reforme profunde ale societății.

Istoria Partidului

USR a început ca o organizație de societate civilă, înființată de liderii publici, profesioniști și antreprenori: Dan Barna, Nicușor Dan și Alexandru Militaru în luna mai a anului 2016. Obiectivul principal a fost de a creea o schimbare semnificativă a societății și un elan politic prin încurajarea unității și responsabilității în raport cu politicile Suverane.

Visul lor a fost să construiască un partid care să ducă România spre un nivel mai înalt de dezvoltare, un partid care să facă partea sa de pași pentru construirea unei Românii de succes. Visul lor a devenit realitate în august 2016, după ce statutul USR a fost validat de Oficiul Național al Registrului Comerțului și partidul devine înregistrat in mod oficial pe plan politic.

Valorile partidului

USR și-a construit o imagine solidă ca grup politic datorită valorilor fundamentale pe care le promovează, demnitatea omului, democrația și statul de drept, egalitatea, solidaritatea și responsabilitatea. USR și-a construit valorile pe baza unor principii etice generale:

• Respectarea și aprecierea drepturilor umane pentru toți cetățenii, respectând contextul pe care îl oferă Constituția României și principiile generale ale drepturilor omului.

• Sustinerea afirmării vizibile a principiului egalității între femei și bărbați, ca element central al democrației.

• Protejarea libertății indivizilor, promovând individualismul și respectând conceptul de diverse identități.

• Susținerea limitării stării de monopoluri (în comerț, educație, sănătate, energie și IT).

• Respectarea duratei limitate a mandatului/contractului, prin asumarea responsabilității, transparență și respectarea statutului, în scopul susținerii și a consolidării bunelor practici guvernamentale.

Realizări notabile

USR are un palmares de realizări notabile în timpul perioadei sale de existență. Majoritatea acestora au rămas în istorie datorită susținerii pe care partidul le-a oferit prin intermediul politicilor sale ambițioase. Iată câteva dintre cele mai impresionante realizări ale partidului:

• Din 2017, USR a facut lobby în vederea impunerii opacității drept principiu al guvernării în România, prin luarea de măsuri stricte în domeniul și aprobarea Legii pentru prevenirea și combaterea corupției. USR a fost un factor major în privința acestei legi, consentida ce a contribuit la intensificarea luptei anticorupție.

• USR luptă pe plan național pentru reducerea numărului de populație aflată în șomaj și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. În acest sens, partidul și-a exprimat susținerea pentru propunerea de majorare cu 10% a salariilor minim pe economie, urmată de majorări succesive în raport cu rata inflației.

• USR a fost un promotor major al bunelor practici guvernamentale prin implementarea programului „Forta Ligii a Consilierilor de Stat”. Acest program anticorupție le permite oamenilor obișnuiți să dețină controale sociale mai puternice asupra guvernului, prin informarea cetățenilor și monitorizarea guvernului.

• Lansarea proiectului USR-PLUS, a fost realizată cu scopul de a reforma România. Proiectul își propune să introducă un nou numitor comun în politica de dezvoltare, prin asigurarea condițiilor dezvoltării pe baza unor evenimente majore, cum ar fi o schimbare a economiei și restructurarea industriilor și a infrastructurilor publice.

• Este adevărat că USR și-a consolidat și poziția noastră ca unul dintre cei mai puternici partide din România, datorită contribuției sale la parlamentarele alegerilor din 2019. USR a obținut 24 de mandate de deputat și două mandate senatoriale, ceea ce a menținut partidul ca principalul factor politic în scena românească.

• USR a implementat o reforma în domeniul educației, în luna iunie 2020, prin lansarea „Noaptea Științelor”. Această inițiativă națională a avut scopul declarat de a motiva tinerii să se implice și să se intereseze mai mult de ceea ce știu despre știință.Reforma a reunit evenimente științifice și de divertisment în peste 70 de orașe și sate din România, în care au fost invitați toți tinerii să participe.