Dieta ketogenică: cum să slăbești rapid și sănătos cu ajutorul acesteia

Dieta ketogenică este una strictă ce se bazează pe consumul de alimente foarte bogate în grăsimi și foarte scăzute în carbohidrați – aceasta spune adesea „keto”. Scopul acestei diete este de a ajuta organismul să intre în starea de cetoză – aceasta înseamnă o proporție de grăsimi mai mare decât carbohidrați și proteine în dieta ta. 

Rezultatul producând reprezintă o ardere rapidă a grăsimilor, care oferă mult energie pentru organismul tău și duce implicit la slăbitul rapid.

Cum funcționează dieta keto?

În dietă ketogenică, obiectivul este să consumi mai puțini carbohidrați și să te concentrezi pe consumul de alimente cu conținut bogat de grăsimi – de la pește, fructe de mare, carne, uleiuri și unt. Acest lucru va avea ca rezultat reducerea aportului de zahăr, ceea ce duce la scăderea nivelului glucozei din sânge.

Atunci când ai un nivel scăzut de glucoză, corpul tau eliberează cetone, care sunt particule produse în ficat, din grăsimi, și folosite de corp pentru a obține energie, în loc de glucoză. Acest lucru ajută corpul să intre în starea de cetoză, în care este contorizată slăbirea rapidă și transformarea în energie a excesului de grăsimi.

Atunci când corpul tău este în starea de cetoză, se spune ca „ funcțonează ca un corp bine uns” – deoarece și-a schimbat principalul combustibil de la glucoza la grăsimi. Corpul arde aceste grăsimi transformându-le în energie, pentru a fi ulterior folosite în corp, pentru a realiza necesitățile și profundele sale funcții. Fundația Keto spune că: „Un corp bine uns este mai capabil să-și reducă nivelul grăsimilor care în surplus”.

Beneficiile dietei ketogenice

În plus față de pierderea kilogramelor excesive, alte avantaje ale dietei Keto sunt:

  1. Pofta de mâncare și senzația de sațietate minime – De obicei când începi să slăbești, ții constant cont despre pofta ta de mâncare și senzația ta de sațietate, dar dieta keto ajuta organismul sa-și evite foamea de durată, oferindu-ti o senzație de sațietate și prevenind frecvent sentimentele de foame exagerate.

  2. Reducerea inflamațiilor – Dieta keto promovează reducerea inflamațiilor, prin consumul de alimente bogate în grăsimi sănătoase, pe care le introducem în corp și care-l ajută să-și facă față stresului și tensiunii, reducând simptomele și bolile inflamatorii.

  3. Cresterea energiei și nivelului de nevoie – Dieta ketogenică modifică metabolismul și furnizează organismului energie abundentă. Aceasta energie pe care o obții din consumul alimentelor cu conținut ridicat de grăsimi și scăzut de carbohidrați, cresc nivelul de nevoie și conștiința corporală, oferindu-ți putere și control înaintea unui antrenament și după ea.

  4. Un aport crescut de nutrienți – Principala sursa de nutrienți din dieta ketogenică sunt alimentele bogate în grăsimi, care oferă organismului tău o doză abundentă și consistentă de vitamine, minerale și antioxidanți.

Ce alimente sunt permise în dieta ketogenică?

Dieta ketogenică trebuie să se bazeze pe centrul alimentar alimentelor cu conținut bogat de grăsimi și foarte scăzut de carbohidrați. Iată câteva exemple de alimente permise în dieta ketogenică:

  • Carne – șuncă, cârnați, carne de porc, carne de vită, carne de pui, curcan, pește, etc.

  • Uleiuri și grăsimi – ulei de nuci de cocos, ulei de măsline, unt, ghee, și alte grăsimi sănătoase.

  • Ouă – alb și gălbenuș

  • Produse lactate – smântână, lapte, brânză.

  • Legume și fructe – sparanghel, țelină, salată, ardei gras, fasole verde, avocado, ciuperci, fructe de pădure, etc.

  • Semințe și nuci – semințe de chia, semințe de in, nuci, alune și alte produse de acest gen.

  • Lapte de cocos și iaurt de cocos.

Cum să începi dieta ketogenică?

Înainte de a începe dieta ketogenică, este important să știi că aceasta trebuie să se desfășoare sub o superioacapacitate de monitorizare. Urmând acești pași poți începe o dietă keto de succes:

  1. Analizați-vă obiceiurile alimentare și stilul alimentar -poate fi util să vă faceți un jurnal alimentar complet, unde să treceți tot ceea ce mâncați, când mâncați.