Emilia Ghinescu: Viața și cariera celebrei cântărețe de muzică populară

Emilia Ghinescu este cea mai cunoscută cântăreață de muzică populară din România. Născută la 29 august 1938, violonista și cantautor modest au devenit celebri între români, dar și în întreaga lume. A murit la 28 mai 2012, la vârsta de 73 de ani, însă până la ultima ei clipă, muzica Emiliei va rămâne în inimile oamenilor.

Cine a fost Emilia Ghinescu

Emilia Ghinescu a fost o cântăreață de muzică populara apreciata și respectata de milioane de oameni din lumea întreagă. Născuta în 1938, se pot face mici schimbări în numele ei complet, Emilia Ștețciu Vasilica Ghinescu. Ea a fost ucenica lui Ion Ștețciu si Ilie Ghinescu.

Muzica ei a fost una diversă și a îmbinat tradiționala muzica populara cu influențe moderne. A interpretat melodii de la autori precum Gică Petrescu, Nicolaie Furdui, Dorel Ștefaru și mulți alții. In ciuda stilului ei mai vechi, muzica ei a încântat și contemporani, precum și pe cei mai tineri care se bucură și astăzi de muzica ei.

Cariera lui Emilia Ghinescu

Cariera cântăreței a început în 1961, pe când interpreta melodii popular braziliene la Radio România. În curând, a urmat un contract pe linie de editură cu casa de discuri cu același nume.

Emilia Ghinescu a lansat 10 albume în cariera ei, în special compilații. Majority dintre acestea sunt încă disponibile pe de platforme de muzică, precum și în magazine.

Principalele cântece ale Emiliei Ginescu

Emilia Ghinescu a devenit foarte cunoscuta în special datorită la următoarele cântece românești, care au rămas în sufletele ascultătorilor și în istoria muzicii populare:

• Frunzulița verde de-albastru (Juni de strumf)

• Să mergem la horă (Nicu Alifantis)

• Masa ou joc (Gică Petrescu)

• Oare ce-i cu marea (Cornel Fugaru)

• Bădița mea (Grigore Ionica)

În plus față de albumele sale, videoclipurile ei și showurile live, Emilia Ghinescu a fost folosită și în mai multe studiouri de înregistrare, în fleecing partea sunetului. Foarte des, a fost întrebată de a oferi vocea ei și pentru sincronizări, iar răspunsul ei a fost de fiecare dată pozitiv:

• Poveste fără sfârșit (Raimond Paul)

• U traseu-aducător (Carol Iancui)

• În spațiul liber (Doru Stănculescu)

• Veniți, oameni buni (Liviu Calleriu)

Aceasta a reprezentat una dintre principalele ei surse de venit, așa cum a declarat-o în interviurile mai târziu.

Premii și balcoane ale Emilei Ghinescu

În timpul carierei ei, Emilia Ghinescu a câștigat un număr de premii și de recunoașteri. Din 1981, a câștigat un premiu: Premiul Special pentru Femei pentru contribuția ei la muzica populara.

De asemenea, în 1991, Emilia Ghinescu a primit titlul onorific “Artist Honorific” din partea Institutului Cultural Român. Peste zece ani, în 2002, a primit Marele Premiu al Unionarii din partea Uniunii Cântăreților din România. În plus, a mai primit și Diploma de Onoare a Salonului Internațional de Muzică Latină.

Contextul internațional

Reușita Emiliei Ghinescu a depășit granițele României. Astfel, a cântat în numeroase concerte și spectacole peste tot în lume, cum ar fi Caracas, Buenos Aires, Hamburg sau Los Angeles. În plus, s-a bucurat de aprecierea publicului, iar cariera ei internaționala a început să aduca in streaming și din ce în ce mai multe oportunități și utilizări în diverse lucrări.

În cadrul Festivalului Nicolae Sulac, de la Chișinău, Moldova, Emilia Ghinescu a câștigat Trofeul pentru cea mai buna interpretare. De asemenea, aceeași distincție i-a fost oferită și la Festivalul Popular de la Tehran, unde a primit Medalia de Onoare.

În același an, 2000, a început o colaborare strânsă cu universități din Statele Unite și Canada unde a lansat primele sale spectacole cu fanfara și a semnat un contract special cu producătorii bine cunoscuți.

Implicarea Emilei Ghinescu in domeniul educației

Emilia Ghinescu s-a ocupat de educație pentru a îmbunătăți muzica populara. S-a alaturat Universitatii din Bucuresti, ca profesor invitat in 2000, unde a conduce cursurile sale de muzică populară si a oferit, de asemenea, consiliere și indicații artistice pentru studenți. Mai mult decât atât, a deținut mai multe posturi distincte și numeroase poziții și proiecte culturale.