Piramida alimentelor este un mod excelent de a te asigura ca mentii un plan alimentar sanatos si diversificat, dar ce anume se afla la baza piramidei? Acest ghid va explica pe scurt ce inseamna fiecare nivel al piramidei alimentare si va oferi sugestii utile pentru prepararea unei mese sanatoase si echilibrate.
Piramida alimentelor depisteaza fiecare aspect al dietei umane – cantitatea si tipul alimentelor consumate. Ea este structurata pe cinci nivele distincte, care incorporeaza principiile unei diete sanatoase si echilibrate. Cea mai recenta piramida alimentara a fost lansata de Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite. Este important sa intelegeti principiile ceea ce inseamna dieta sanatoasa si sa luati in considerare toate dietele populare si programele alimentare actuale.
Nivelul infim al Piramidei Alimentare: Apa
Baza dietei sanatoase este apa. Lucrul acesta este iesit din comun si constanta in toate dietele. Pentru a va hidrata corespunzator, asigurati-va ca beti minim doi litri de apa pe zi. In plus fata de apa, organismul are nevoie de multe alte lichide pentru a se mentine sanatos si curat. Acestea includ sucuri de fructe neindulcite, bauturi vegetale sau ceaiuri.
Nivelul 1 al Piramidei Alimentare: Grasimi si Uleiuri
Cu toate ca grasimile de obicei sunt asociate cu dietele nesanatoase, ele sunt esentiale pentru buna functionare a organismului, iar persoanele ar trebui sa consum grasimi mononesaturate si polinesaturate in locul grasimilor saturate si trans. Grasimile mononesaturate sunt cele mai utile pentru organism, putand fi gasite in ulei de masline, nuci si avocado.
Nivelul 2 al Piramidei Alimentare: Fructe și Legume
Fructele, legumele si produsele din fructe sunt necesare, intrucat contin vitamine si minerale ca, de exemplu: vitamina A, B6, C, K, acid folic, magneziu si potasiu. Legumele si fructele sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti, care ajuta la prevenirea bolilor si distrugerii celulare. Se recomanda consumul a au cel putin cinci portii de fructe sau legume in fiecare zi pentru a se obtine cele mai bune beneficii nutritionale.
Nivelul 3 al Piramidei Alimentare: Cereale Integrale
Mancarurile care sunt facute din cereale integrale ar trebui sa fie consumate in mod regulat, intrucat acestea au un meniu bogat si nutritiv – compus din fibre, vitamine si minerale. De exemplu, graul, porumbul, ovazul si quinoa contin nivele ridicate de vitamina B complexa si magneziu. Introducerea de cereale integrale in dieta poate contribui la reducerea riscului de bolilor cardiovasculare si diabet zaharat.
Nivelul 4 al Piramidei Alimentare: Lactate și produse derivate
Produsele lactate sunt esentiale pentru dieta umana, intrucat sunt bogate in proteine si calciu, esential in mentinerea unei bune stari de sanatate. Produsele lactate includ laptele, iaurtul, laptele de soia, untul si branza casca. In plus fata de produsele lactate complete, exista si produse partiale lactate care au reducere cantitativa de grasimi.
Nivelul 5 al Piramidei Alimentare: Carne și Proteine
Carnea este una dintre cele mai importante surse de proteine si imunitate. Cu toate acestea, consumul excesiv de carne poate conduce la obezitate, hipertensiune arteriala si diabet zaharat. De aceea, ar trebui sa se consume produsele cu carne provenite din animale 4-5 ori pe saptamana. Exemplu de alimente ce au incarcatura proteica sunt pui, peste, oua si carne de miel.
Piramida alimentara este un instrument util si facil de a rambursa credite bancare care descrie formatul pentru un regim alimentar sanatos si echilibrat si unde un aliment se situeaza pe aceasta. Dieta umana implica variate alimente din toate nivelele piramidei, iar acest lucru va ajuta la minimizarea riscului de a dezvolta afectiuni cronice. Pentru a va mentine sanatosi, cumparati alimente sanatoase, preparati produse gustoase si diversificate si urmati o dieta echilibrata folosind piramida alimentara.
Speram ca acest ghid a fost un mare ajutor in stabilirea regimului alimentar corect si, ca urmare a acestuia, mentinerea unei stari generale a sanatatii bune.