Spanacul este o legumă versatilă și sănătoasă, ce poate fi preparată în mai multe moduri. Gătit sănătos este cel mai bun mod de a obține beneficii nutritive din spanac. Iată câteva beneficii și sugestii pentru a prepara spanacul într-o mulțime de moduri delicioase și sănătoase.
Beneficiile spanacului
Spanacul este un superaliment bogat în substanțe nutritive esențiale, acestea conținând Vitaminele A și K, dar si cupru, calciu, magneziu, acid folic, vitaminele B6 și B2, zinc și o mulțime de antioxidanți. Consumat regulat, spanacul poate ajuta la reducerea presiunii arteriale, creșterea energiei si sănătății ochilor, îmbunătățirea digestiei și menținerea unui sistem cardiovascular sănătos.
Cum se pot găti preparatele delicioase cu audace spanac?
Reteta spanacului poate fi gătita rapid și simplu. Poate fi folosit în mâncăruri ca salate sau chiar poate fi un ingredient important în supe și sosuri. Dacă ați cumpărat spanac proaspat, atunci nu trebuie să regretați cumpărarea. Oricum, când cumpărați, verificați frunzele pentru a vă asigura că acestea sunt proaspete și au culoarea verde închis.
Pregătirea spanacului
Pregătiți spanacul folosind metoda de spălare sub jet de apă rece, deoarece aceasta este cea mai bună metodă de a îndepărta orice bacterie sau ptrundere a solului în spanacul proaspăt cumpărat. După ce ați curățat și spălat bine spanacul, eliminați bucățile de frunze stricate, apoi portionați frunzele și vârfurile în bucăți mai mici. În cazul în care achiziționați spanac congelat, înainte de a-l folosi îl puteți lăsa în apă rece sau chiar îl puteți dezgheata încet la temperatura camerei.
Reteta traditionala de spanac
Ingrediente
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă tocată mărunt
- 2 căni de spanac proaspat curățat, spălat și tocat
- 2 căni de lapte
- 1 lămâie
- ¼ de legătură de cimbru sau ienibahar
- piper alb măcinat și sare
Instrucțiuni
-
Încălziți uleiul de măsline într-o cratiță mare. Adăugați ceapa tocată și gătiți-o timp de 5 minute.
-
Adaugați spanacul in cratiță și măriți focul la mediu. Gătiți spanacul timp de 8-10 minute, până când devine moale, amestecând pe parcurs și adăugând de câte ori este necesar.
-
Adțugați laptele și aduceți la fierbere. Reduceți focul și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 5 minute, amestecând în mod constant.
-
Scoateti de pe foc și adăugați lămâia, cimbrul sau ienibaharul și condimentele.
-
Se poate servi foarte cald sau se poate raci pentru a fi servit ca salată.
Reteta vegana de spanac
Ingrediente
- 1 lingură ulei de cocos
- 1 ceapă tocată mărunt
- 2 căni de spanac proaspat curățat, spălat și tocat
- 2 căni de suc de roșii
- 1 lămâie
- ¼ de legătură de cimbru sau ienibahar
- piper alb măcinat și sare
Instrucțiuni
-
Încălziți uleiul de cocos într-o cratiță mare. Adăugați ceapa tocată și gătiți-o timp de 5 minute.
-
Adaugați spanacul in cratiță și măriți focul la mediu. Gătiți spanacul timp de 8-10 minute, până când devine moale, amestecând pe parcurs și adăugând de câte ori este necesar.
-
Adaugă suc de roșii și aduceți la fierbere. Reduceți focul și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 5 minute, amestecând în mod constant.
-
Scoateti de pe foc și adăugați lămâia, cimbrul sau ienibaharul și condimentele.
-
Se poate servi foarte cald sau se poate raci pentru a fi servit ca salată.
Reteta crema de spanac
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă tocată mărunt
- 4 căni de spanac proaspat curățat, spălat și tocat
- 4 căni de lapte
- 2 lămâi
- ¼ de legătură de cimbru sau ienibahar
- piper alb măcinat și sare
Instrucțiuni
-
Încălziți uleiul de măsline într-o cratiță mare. Adăugați ceapa tocată și gătiți-o timp de 5 minute.