Sentimentele noastre și cum să le gestionăm mai bine

Pe măsură ce evol viețile noastre, ne confruntăm cu provocările și răspunsurile noastre la ele. Cu siguranță, fiecare dintre noi are momente când sentimentele – bune sau rele – se pot ivi și înlocuiesc cu ușurință întreaga stare. De aceea este atât de esențial să învățăm cum să recunoaștem, acceptăm și să le tratăm corespunzător, în modul cel mai eficient și sănătos.

În țările industrializate, sentimentele împiedică tranziția către îmbunătățirea vieții și a condițiilor sociale. Mulți dintre noi simțim un impact personal neplăcut asupra stării noastre de sănătate, precum și asupra performanței în carieră sau la școală.

Este important să înțelegem că tinerii învață să gestioneze mai bine sentimentele lor și să le extindă dincolo de viața lor personală și să găsească o modalitate de a-și folosi emoțiile pentru a se conecta mai bine cu ceilalți.

Ce sunt sentimentele și ce rol joaca ele in viața noastră?

Sentimentele sunt reacții emoționale provocate de o stare interioară sau exterioară. Acestea apar din evoluția nevoii noastre de a avea senzații și trăiri pozitive, sau pentru a ne restabili echilibrul intern.

Sentimentele sunt cele care împing lumea înainte, creează și înrăutățesc relațiile noastre și ne ajută să realizăm obiectivele noastre.

Ascultarea sentimentelor noastre și înțelegerea intențiilor lor poate schimba modul în care ne gândim și ne comportăm în fiecare zi. Acest lucru poate face diferența între o viață ușoară și o viață cu neplăceri.

Cum identificăm sentimentele noastre?

Identificarea sentimentelor noastre începe cu recunoașterea lor în primul rând. Diferențele dintre sentimentele negative și cele pozitive ne ajută să înțelegem când ne simțim bine și când luăm decizii nesănătoase.

Recunoașterea și acceptarea unei emoții poate fi greu de realizat, în principal datorită stimei de sine scăzute sau a judecăților care se reprezintă pe sine și pe alții. Dintre acestea fac parte:

-Învinovățirea: Aceasta implică acuzarea sau judecarea unei persoane sau a situației.
-Pudoare: Acest sentiment provoacă sentimente de rușine sau timiditate.
-Regrete: Se desfășoară adesea atunci când o persoană are sentimentul de vinovăție sau regret atunci când o altă persoană a fost rănită.
-Iritabilitate sau furie: Acestea se manifestă prin tensiune și încercarea de a controla unei situații sau relații.

Recunoașterea unui sentiment ne poate oferi o înțelegere mai profundă a motivației și intențiilor noastre în cazul acțiunilor și al gândurilor pe care le experimentăm zilnic.

Cum ne putem folosi de sentimente?

Sentimentele ne pot ajuta să trăim o viață mai bună. Uneori este prea ușor să facem doar lucruri care ar putea produce sentimente pozitive, cum ar fi consumul de alcool, iesirea cu prietenii, etc. Având aceste lucruri în minte, iată câteva moduri prin care ne putem folosi de sentimentele noastre pentru a ne îmbunătăți viața:

  1. Înțelegerea sentimentelor- Primul pas spre folosirea sentimentelor în modul cel mai eficient este înțelegerea și acceptarea lor. Acest lucru înseamnă să nu le începem sau să schimbăm în așa fel încât să ne afecteze starea de spirit interioară sau să ne facă pe noi înșine să ne simțim rău. În schimb, dacă le recunoaștem și le înțelegem, putem face față și gestiona mai bine aceste sentimente.

  2. Reducerea negativității- De multe ori, sentimentele negative se dezvoltă din gândurile noastre și din percepțiile pe care le avem despre lume și viața noastră. Încercarea de a reduce propona feelingelor negative înainte ca acestea să ne afecteze viețile poate fi esențială pentru a ne păstra sănătatea mentală.

  3. Explorarea și înțelegerea profundă a sentimentelor- Sunt momente când starea noastră de spirit trebuie să fie temporară, dar anumite sentimente pot persistă. Pentru a gestiona acest lucru, este important să explorăm și să înțelegem la un nivel profund motivul pentru care avem aceste sentimente, cum ne pot afecta și cum le putem gestiona în mod eficient prin utilizarea nostru intern.