Dieta indiană: beneficii și rețete sănătoase

O dieta cu o gama variata de alimente, bazate pe produse vegetale, pot oferii nutritie echilibrata, aportul adecvat de vitamine si minerale, proteine ​​igne, carbohidrati și grăsimi sănătoase. Rețetele culinare tradiționale inspirate din gastronomia indiană oferă o îmbinare interesantă de culturi și gusturi, încercând să ofere sănătate și bunăstare individului.

Desi multi cred ca acest stil alimentar este strict si limitat, dieta traditionala indiana poate fi foarte flexibila. In cele ce urmeaza vom analiza beneficiile acesteia si iti vom prezenta cateva rețete sănătoase și gustoase, care se potrivesc cu dieta.

Ce este dieta indiana?

Dieta indiana se bazeaza pe alimentatie traditionala, care se bucura de ingreditente locale si formeaza o parte importanta din cultura locala si obiceiuri. Dieta standard indian include o cantitate mare de legume, cereale integrale, produse lactate, produse din soia, condimente si fructe. Oamenii din India consuma de obicei alimente vegetariene, dar se adaugă, de asemenea, carne, peste și cele alese.

Beneficiile dietei indiene

  1. Scoate in evidenta legumele și cerealele integrale. Dieta traditionala indiana tinde sa conțină mai multe legume și cereale integrale, cum ar fi orezul negru, quinoa, ovăz și hrișcă. Aceste alimente ce conțin foarte puține grăsimi saturate și au un conținut bogat de fibre, minerale și vitamine.

  2. Aport ridicat de proteine ​​vegetariene. Beans, nuci și semințe sunt folosite frecvent în rețetele indiene, deoarece aceste alimente oferă un aport ridicat de proteine ​​vegetariene. De asemenea, grâul, porumbul și lintea sunt câteva principale surse de proteine ​​în India. Proteinele sunt importante pentru sănătatea generală și necesare pentru a construi și repara țesuturile și pentru a produce enzime și hormoni.

  3. Mici cantitati de grasimi saturate si zaharuri la micul dejun. Dieta traditionala indiana include foarte puțin zahăr și grasimi saturate, produse din cafea și ciocolata, precum și alimente procesate pentru micul dejun. Ca înlocuire, micul dejun traditional indian include mai multe legume coapte, cum ar fi cartofi, pui sau legume, servite împreună cu lapte sau produse lactate. Acesta reprezintă un mod foarte sănătos de a incepe dieta de dimineață.

  4. Utilizarea condimentelor. Condimentele sunt parte a unei diete sănătoase, cunoscute pentru faptul că reduc riscul de boli cronice, incluzand cardiovasculare, cancerul, diabetul și obezitatea. Unele condimente utilizate în rețete indiene, cum ar fi curcuma, chilli, scorțișoară și piper, sunt foarte bogate în antioxidanți și pot reduce inflamația și nivelurile de colesterol.

Rețete sănătoase

Pentru persoanele care doresc sa exploreze dieta tradiționala indiană, de mai jos sunt câteva exemple de rețete sănătoase și gustoase care pot fi preparate în execuție:

  1. Paneer Tikka: Acesta este un preparat traditional indian preparat din cuburi de brânză paneer, legume, ierburi și condimente. Poate fi servit alături de un sos de lamaie si usturoi.

  2. Legume la cuptor: Legumele la cuptor sunt foarte usor de preparat. Pot fi încorporate într-o varietate de preparate. Se pot condimenta cu un amestec deturmeric, usturoi, ierburi uscate sau chiar unt.

  3. Curcan picant: Această rețetă se prepară prin pregătirea curcanului într-o pastă sau pastă de condimente, asemănător cu un curry. Curcanul este mai apoi bucată, stropit cu suc de lamaie și apoi fript în baie de ulei vegetal.

  4. Idly: Acest preparat este făcut cu două soiuri de făina de orez. Acestea sunt înmuiate peste noapte, apoi amestecate cu lapte, praf de copt și ulei. Mixul rezultat este turnat în forme de muștar, acoperit și se fierbe în aburi, până când este complet gătit.

  5. Suga de linte: Această rețetă misto include un amestec de linte călit cu ulei vegetal, lamaie și condimente. Se pot adăuga legume suplimentare, precum morcovul și ceapa, pentru a adăuga mai multă savoare.

  6. Puloa de orez: Acesta este un tip de orez fiert, gatit cu un amestec de condimente și ou, și se poate servi ca principală parte a meselor. Se poate prepara, de asemenea, adăugând amidonul de cartofi, care se poate servi alături de câteva legume sau chiar sos.

Dieta traditionala indiana oferă o o rutină de mese sănătoase, bazate pe legume și cereale integrale, produse lactate, proteine din legume, condimente și fructe. Aceasta poate reduce riscul cronice precum cardiovasculare și cancer, oferind de asemenea, nutrientii necesari pentru a ne susține starea generală de bine.