Muzica de relaxare: Cum să-ți reduci stresul cu ajutorul muzicii

Stresul poate avea un impact major asupra sănătății noastre, schimbându-ne întregul stil de viață și aruncându-ne în depresie sau anxietate. Dacă nu știți cum să scăpați de stresul vostru, una dintre cele mai eficiente soluții este să asculți muzică relaxantă – aceasta vă poate ajuta în curând să vă simțiți în formă și să dați zilelor mai multă bunăstare. 

Muzica de relaxare poate fi o modalitate eficientă de a scăpa de stres. Iată ce trebuie să știți despre muzica de relaxare și cum să vă ajute să vă relaxați și să scăpați de stres.

Ce este muzica de relaxare?

Muzica de relaxare, cunoscută și sub denumirea de muzică de terapie sau de vindecare, este o formă de muzică științific create pentru a-i ajuta pe oameni să se relaxeze și să se destindă. Acest tip de muzică poate fi compusă în special pentru a reduce stresul sau anxietatea și pentru a reduce semne fiziologice ale stresului, cum ar fi tensiunea arterială și respirația rapidă. Acest tip de muzică poate varia în stiluri, de la muzică clasică sau meditațională până la napolitana, jazz sau chiar muzică ambientală sau industrială. De obicei, acestea conțin voci moi, melodii de pian și percuții lente și relaxante.

Efectele muzicii terapeutice asupra stresului

Muzica de relaxare poate avea numeroase efecte benefice asupra stresului nostru. Unele dintre aceste beneficii includ:

• Relaxare generală: acest lucru îmbunătățește starea noastră de spirit, reduce stresul și anxietatea, și, în plus, poate ajuta la managementul simptomelor anxietății și depresiei.

• Reducerea tensiunii arteriale: Muzica de relaxare a fost demonstrată de cercetări ca fiind capabilă să reducă tensiunea arterială a unei persoane.

• Îmbunătățirea stării de spirit: Muzica relaxantă a fost demonstrată că poate face ca oamenii să se simtă mai puțin anxiați și mai relaxați, precum și că pot face oamenii să se simtă mai fericiți.

• Îmbunătățirea somnului: Multe persoane care au probleme să adormă pot găsi că muzica de relaxare le poate ajuta să aibă somn profund și reparator.

Cum să utilizați muzica de relaxare în mod eficient

  1. Găsiți muzica corectă: Când decideți să folosiți muzica de relaxare pentru a reduce stresul, mai întâi trebuie să decideți ceea ce sunteți confortabil să ascultați. Deși majoritatea muzicii de relaxare poate fi eficientă în reducerea stresului, atunci când găsiți o piesă care vă place în mod special, veți avea cu siguranță o experiență mai plăcută și mai convingătoare.

  2. Urmați ghidul: Muzica de relaxare de obicei vine cu instrucțiuni pentru instruirea prescriptivă; această instruire vă oferă o strategie detaliată pentru realizarea unei sesiuni de relaxare. De obicei, instruirea prescriptivă începe cu explicarea tipurilor de exerciții de respirație și se desfășoară relaxarea corpului, concentrarea minții și bucuria interioară pe care o aduce muzica de relaxare.

  3. Ascultați muzica unui anumit număr de minute: Când ascultați muzica pentru relaxare, ar trebui să-l faceți timp de cel puțin 10-15 minute. Așa cum instruirea prescriptivă vă este oferită, trebuie să luați câteva minute pentru a respira corect, a vă relaxa corpul, a vă concentra mintea și a vă bucura de muzica.

  4. Plasarea lui în ciclul zilnic: Pentru cele mai bune rezultate, trebuie să puneți muzica de relaxare în ciclul zilnic. Acest lucru vă va ajuta să beneficiați mai mult de experiența relaxării și să vă simțiți mai puțin stresați. Este recomandat să programați momente în care veți asculta muzica de relaxare, deoarece vă va ajuta să vă mențineți concentrarea și vă va ajuta să vă simțiți mai relaxați și mai fericiți pe tot parcursul zilei.

Ce alte lucruri trebuie să știți despre muzica de relaxare

• Nu trebuie să fiți “muzician” pentru a beneficia de muzica de relaxare: Nu este nevoie să fiți un mare cunoscător al muzicii pentru a putea beneficia din plin de muzica de relaxare. Toată lumea poate beneficia de muzica de relaxare, indiferent de experiența lor muzicală.