Vasectomie: tot ce trebuie sa stii despre procedura

Vasectomia este o procedura chirurgicala reversibila menita sa ofere barbatilor un mod eficient si sigur de a se steriliza. Aceasta procedura, care dureaza obisnuit 15-20 minute, ajuta la prevenirea sarcinilor nedorite si la controlul ciclului de reproducere. Prin vasectomie, un barbat se poate pregati sa mearga mai departe si sa se focalizeze asupra satisfacerii nevoilor sale familiale.

Astfel, este important sa intelegem ce inseamna o vasectomie, cum se face, riscurile si ce efecte poate avea asupra sanatatii barbatilor. Acest articol exploreaza toate aceste informatii pe scurt.

Ce este vasectomia?

Vasectomia este o procedura chirurgicala care tine pe termen lung post-coitala contraceptiva pentru barbatii care doresc sa se protejeze impotriva sarcinilor nedorite. Aproximativ cinci milioane de barbati din intreaga lume se pregatesc pentru o vasectomie, pentru a preveni cresterea populatiei printr-un control eficient al reproducerii. Acest lucru se realizeaza prin recuperarea orificiilor vaselor abia facute, sectiunea acestora, sau blocarea lor prin proceduri ca aceasta.

Cum se face

Vasectomia poate fi efectuata in conditii de siguranta intr-un cabinet medical sau intr-o clinic. Procedura pacientului nu este complicata si necesita o anestezie localea. In stadiul inceput, medicul ​​anesteziaza zona si apoi face doua incizii de dimensiuni mici in jurul testiculelor (sau tuburilor spermatici).

Dupa aceasta, medicul va expune si va trata vasul deferent (spermatic). La sfarsitul procedurii, vasul cutat este sectionata si sectiunile din cauciuc sunt recuperate sau inchise. In final, inciziile sunt suturate, iar acestea pot fi dureroase pentru pacient.

Care sunt beneficiile?

Vasectomia ofera barbatilor un mod sigur si eficient de a restabili controlul fertilitatii. In prezent se crede ca acest lucru poate preveni aparitia mai multor efecte secundare daunatoare in cazul folosirii altor tipuri de metode de contraceptie mai slabe.

Printre principalele beneficii ale vasectomiei se numara:

 • O metoda sigura si eficienta de a preveni sarcinile nedorite
 • Fara riscuri majore sau efecte secundare pe termen lung
 • Perioada scurta de recuperare
 • Procedura relativ simpla si putin costisitoare

Reversibilitatea

Unul dintre factorii principali asupra carora trebuie sa reflecte barbatii inainte de a opta pentru o vasectomie este reversibilitatea. Desi procedura este reversibila, nu exista nici un garant al rezultatelor pentru ca aceasta sa dainuie in viitor.

Reversibilitatea depinde de factori cum ar fi cat de adanca este chirurgia, cat de mult inainte gasesti un chirurg specializat in reversul vasectomiei si cum au fost in prealabil sectionate caile deferentale. In general, daca spermaticul a fost taietura cu mai mult de un an in urma, este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala pentru a repara caile. Acest lucru poate fi dificil si costisitor.

Efectele secundare si complicatiile

Dupa procedura, pacientii pot experimenta urmatoarele simptome.

 • O adiere ureche sau durere in zona genitala
 • Un edem sau umflătură in jurul si intre testicule
 • Hematoame
 • Senzatie de arsura cand urina

De obicei, aceste simptome sunt temporare si dispar in cateva saptamana.

Exista, de asemenea, riscul unor complicatii pe termen lung, cum ar fi:

 • Inflamarea vasului deferent (inflamatia cronica)
 • Infect ii
 • Formarea cheagurilor de sange.

Cu toate acestea, aceste complicatii sunt foarte rare daca procedura este efectuata de un chirurg de inalta calitate.

Costuri

Costul unei vasectomii variaza in functie de locatie si clinicile ce o efectueaza. De obicei, ea se incadreaza intre 1000-1500$. Pretul poate fi influentat si de tipul de anestezie folosit sau de banii necesari pentru a preveni orice.

Vasectomia se bazeaza pe ideea de a preveni aparitia sarcinilor nedorite si de a restabili controlul asupra fertilitatii barbatilor. Desi costurile sunt mai mari decat in cazul altor metode contraceptive, aceasta ofera mult mai multe beneficii, precum o perioada scurta de recuperare, creeaza o procedura eficienta si sigura si ofera control mult mai puternic asupra fertilitatii male. Cu toate acestea, este important ca barbatii sa fie constienti de riscurile si efectele secundare ale vasectomiei si sa discute aceste aspecte cu un chirurg specializat. Daca asemenea aspecte sunt luate in considerare, vasectomia poate fi una dintre cele mai bune optiuni daca discutam despre controlul nasterilor.